Over Rieke van der Stoep

RiekeatworkIverkleind

De kunstenaar
Kunstenaar word je niet, dat ben je bij je geboorte.”
Het kunstenaarschap is voor beeldend kunstenaar Rieke van der Stoep een manier van leven en beleven.
Het beeldhouwen is voor haar een sublieme uitingsvorm van wat zij innerlijk ervaart.
En hoewel zij pas op latere leeftijd echt koos voor de kunstenaar in haar, heeft zij zich van kinds af aan altijd kunstzinnig beziggehouden op allerlei vlakken.
Zoals met textiel, zowel het ontwerpen ervan als het maken, toneelspelen, schilderen, tekenen, ontwerpen van decors, maar ook grafische ontwerpen.
Rieke heeft een aantal jaren een eigen grafisch ontwerpbureau gehad.

Het doel van kunst
Rieke: “Kunst is een communicatievorm waarin het onbewuste naar bewustzijn kan worden getransformeerd. Ons innerlijk is onze echte werkelijkheid.

Rieke toont met haar werk hoe de innerlijke mens zich verhoudt tot zichzelf, de ander en de wereld om ons heen. Haar figuren zijn in beweging of doen zorgvuldig aftastend, reikend, zoekend, balancerend en filosoferend over het leven, een volgende stap.

Beeldtaal, de cirkel en de geometrie
De cirkel, die steeds terugkeert in haar werk, is het symbool voor onze gedachten en gevoelens. Daarbij geven haar eigen beeldtaaltekens onze geconditioneerde manier van denken en voelen aan.
Ook maakt Rieke gebruik van geometrische vormen. Deze zijn vaak prachtig om te zien en sluiten mooi aan bij de zeggingskracht van haar werk.

Rieke gebruikt deze vormen, omdat ze prachtig zijn op zich, maar ook omdat de energie ervan heel mooi aansluit op wat zij wil vertellen met haar beelden.

Rieke exposeert via diverse gerenommeerde galeries en op kunstbeurzen in binnen- en buitenland. Zij werkt ook in opdracht voor bedrijven en particulieren.